X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Retusz a`la Qstra

Jakiś czas temu na blogu Iczka było gorąco z powodu retuszu zdjęć Joanny Kustry:
    Zapewne wielu z Was zna stronę tej autorki: http://www.qstra.pl/ Zapewne wielu z Was Ją ceni i podziwia. Poznać więc warto i tę stronę: http...

Rozgorzała wielka dyskusja na ile tu fotografii a na ile grafiki. Uchylę rąbka tajemnicy i pokaże wam jak osiągnąć zbliżony efekt. Oczywiście nie daję głowy że autorka tak właśnie to robi, nie wiem jakie operacje na zdjęciach wykonuje. Ja mogę tylko pokazać jak prosto robi się coś takiego i na czym to polega. Niech każdy oceni czy to już grafika czy jeszcze fotografia.

Przepraszam za tragicznego sampla, ale do tego typu "retuszu" potrzebne jest zdjęcie z niewielkimi kontrastami i lekko kierunkowym światłem. Tylko takie nadające się zdjęcie u siebie znalazłem, a nie chcę używać oryginalnych zdjęć Qstry.

Oryginał:

Po "retuszu":

Wszystkie filtry są zastosowane na oryginalnym zdjęciu tzn. kolejne warstwy powstają cały czas z pierwszej.

Jeśli chodzi o mnie to chociaż taki sposób obróbki wymyśliłem dość dawno temu to go na zdjęciach nie używam bo nie bardzo mi się to podoba :-). Staram się coraz mniej używać PS i po początkowej fascynacji różnymi "HDRami" prawdziwą radochę dają mi takie zdjęcia, których nie trzeba obrabiać.
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Ten tragiczny sampel jak go nazwałeś podoba mi się o niebo bardziej niż wersja obrobiona. No ale gusta są różne...

Komentarz

• wain
      Uzależniony
      • 2007
      • 630

Jako zaproszony odpowiadam

Prosze. Temat byly, zaszly. Widocznie meczacy autorke bo powodowal nieporozumienia i za kazdym razem musiala sie tlumaczyc.. Ja rozumiem dlaczego to usunela. Swoja droga nie mozna Pani Joannie odmowic umiejetnosci obróbki w photoshopie.

Co do zaprezentowanej powyzej obrobki.. to jak ona ma sie do:
      http://www.qstra.pl/user/paintings/ ?

Czy chociazby do:
      http://www.qstra.pl/user/doriana/ ?

Osobiscie bardzo chetnie bym posluchal o tym jak powstaja takie zdjecia, takie tonacje kolorystyczne...

Pozdrawiam
      40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
      www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez wain
        Co do zaprezentowanej powyzej obrobki.. to jak ona ma sie do:
        http://www.qstra.pl/user/paintings/ ?

Czy chociazby do:
        http://www.qstra.pl/user/doriana/ ?
        Tak się ma że to te same lub podobne triki. Mam ciekawsze rzeczy do roboty niż analiza każdego jej zdjęcia i zastanawianie się jak dokładnie każde z nich zostało obrobione w PS bo mnie to po prostu nie interesuje :-). To co pokazałem to jest jakiś punkt wyjścia, każdy kto chce może sobie poeksperymentować. Nie mam czasu ani ochoty dopieszczać teraz tego sampla na maskach i poprawiać przez pół dnia żeby osiągnąć jeszcze lepszy efekt bo nie o tu tu chodzi. Chodzi o to żeby pokazać podstawowe zasady takiej obróbki.
        Oczywiście jak ktoś nie ma opanowanych podstawowych zasad oświetlenia to i żadna obróbka nie pomoże...

Zamieszczone przez wain
        Osobiscie bardzo chetnie bym posluchal o tym jak powstaja takie zdjecia, takie tonacje kolorystyczne...
        Jak powstają to musisz pytać autorki. Co do tonacji to akurat największy banał jaki można sobie wyobrazić i pierwsza lepsza z brzegu książka o podstawach obróbki ci to wyjaśni.

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
        Digart

Komentarz

• altowiolistka
          Coś już napisał
          • 2008
          • 70

kiepskie;]
          http://www.bulanowska.eu
          http://www.facebook.com/aleksandra.bulanowska
          zapraszam!

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez altowiolistka
            kiepskie;]
            Mówisz że kiepska podróbka? To powiedz, które jest moje a które Qstry?
            Digart

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

By nie było że wszyscy marudzą - dzięki MMM, przydatny tutek.
              www.kwapisz.org

Komentarz

• altowiolistka
                Coś już napisał
                • 2008
                • 70

masz pw.
                http://www.bulanowska.eu
                http://www.facebook.com/aleksandra.bulanowska
                zapraszam!

Komentarz

• 7osiem
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 66

uuuu pojechane..
                  nr2MMM?) zreszta oba są b fajne
                  www.s78.eu

Komentarz

• wain
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 630

Zamieszczone przez MMM
                    Tak się ma że to te same lub podobne triki. Mam ciekawsze rzeczy do roboty niż analiza każdego jej zdjęcia i zastanawianie się jak dokładnie każde z nich zostało obrobione w PS bo mnie to po prostu nie interesuje :-). To co pokazałem to jest jakiś punkt wyjścia, każdy kto chce może sobie poeksperymentować. Nie mam czasu ani ochoty dopieszczać teraz tego sampla na maskach i poprawiać przez pół dnia żeby osiągnąć jeszcze lepszy efekt bo nie o tu tu chodzi. Chodzi o to żeby pokazać podstawowe zasady takiej obróbki.
                    Oczywiście jak ktoś nie ma opanowanych podstawowych zasad oświetlenia to i żadna obróbka nie pomoże...
                    Nie bardzo rozumiem. Zakladasz watek o obroce ala qstra a nastepnie twierdzisz ze nie interesuje Cie analiza jej zdjec (akurat niepasujacego zdjecia do twej teorii). Ja osobiscie nie widze prostego przelozenia ze to sa te same tricki - po prostu nie przekonales mnie i tyle.

Zamieszczone przez MMM
                    Jak powstają to musisz pytać autorki. Co do tonacji to akurat największy banał jaki można sobie wyobrazić i pierwsza lepsza z brzegu książka o podstawach obróbki ci to wyjaśni.
                    Troszke na skroty poszedłeś bo wziales BW/sepia. Wez cos kolorowego z serii paintings...

Pozdrawiam
                    www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      PREMIUM member
                      • 2006
                      • 4250

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez wain
                      Nie bardzo rozumiem. Zakladasz watek o obroce ala qstra a nastepnie twierdzisz ze nie interesuje Cie analiza jej zdjec (akurat niepasujacego zdjecia do twej teorii). Ja osobiscie nie widze prostego przelozenia ze to sa te same tricki - po prostu nie przekonales mnie i tyle.
                      A mnie to mało interesuje czy cię przekonałem czy nie :-). Ja pokazałem swoją starą obróbkę, która akurat daje bardzo zbliżone efekty do niektórych zdjęć Qstry. Czy naprawdę myślisz że teraz będę analizował każde zdjęcie pod kątem "czy pasuje do teorii?" i każdemu kto sobie zażyczy tłumaczył jak zrobić?

Zamieszczone przez wain
                      Troszke na skroty poszedłeś bo wziales BW/sepia. Wez cos kolorowego z serii paintings...
                      Załatw oryginał to ci pokażę co trzeba zrobić :-)
                      Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
                      Digart

Komentarz

• wain
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 630

Zamieszczone przez MMM
                        A mnie to mało interesuje czy cię przekonałem czy nie :-). Ja pokazałem swoją starą obróbkę, która akurat daje bardzo zbliżone efekty do niektórych zdjęć Qstry. Czy naprawdę myślisz że teraz będę analizował każde zdjęcie pod kątem "czy pasuje do teorii?" i każdemu kto sobie zażyczy tłumaczył jak zrobić?
                        Byc moze mylacy jest tytul watku, ale wg mnie zdjecia Pani Joanny najbardziej kojarza sie z niesamowita kolorystyka, wiec tego najbardziej oczekiwalem..

Zamieszczone przez MMM
                        Załatw oryginał to ci pokażę co trzeba zrobić :-)
                        Do Ciebie pierwszego uderze jak tylko bede mial oryginal

Pozdrawiam
                        www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Fotki wymiatają i pokazują jak jeszcze wielu z "Nas" ma daleką drogę do takich efektów :-(
                          5D +

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            PREMIUM member
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez wain
                            zdjecia Pani Joanny najbardziej kojarza sie z niesamowita kolorystyka, wiec tego najbardziej oczekiwalem..
                            Ja rozumiem, ale nie oczekujcie ode mnie że to będzie tutorial jak kogoś podrobić i będę teraz analizował jej zdjęcia zastanawiając się co by tu zrobić żeby uzyskać taki sam efekt. Pokazałem swoją obróbkę, która wg mnie jest jakoś tam podobna do niektórych jej starszych zdjęć bo efekt czasem potrafi być ciekawy. Czy faktycznie jest, czy się to komuś podoba czy nie to już inny temat, myślę że po prostu warto wiedzieć jak się takie efekty uzyskuje i tym się chciałem podzielić.
                            Digart

Komentarz

• wain
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 630

Zamieszczone przez borkomar
                              Fotki wymiatają i pokazują jak jeszcze wielu z "Nas" ma daleką drogę do takich efektów :-(
                              Niestety to prawda. Zagladajac tutaj liczylem na zdobycie przynajmniej rabka tej tajmnej wiedzy. No coz. Dzieki MMM i za to bo to tez duzo ale moze akurat nie to na co liczylem

Pozdrawiam
                              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

Pracuję...